Orzechy i ziarna zawierają całą masę drogocennych składników. Znajdziemy w nich białka, węglowodany, tłuszcze i makro- oraz mikroelementy, bardzo korzystnie wpływające na nasze zdrowie.
Laboratorium małego chemika postanowiło sprawdzić, czy w każdym orzechu z badanych znajduje się tłuszcz?
Zbadaliśmy więc mieszankę orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowca i migdałów.
W tym celu kartki A4 podzieliliśmy na pół, tak by każdy uczeń miał format A5, a następnie zginęliśmy kartki trzy razy, tak by stworzyć sobie wygodne kieszonki na orzechy.
Miażdżenie orzechów, to już tradycja szkolna, podczas której każda technika jest dozwolona.
Liczy się efekt!
Potem ostrożnie rozkładany kartkę, porównujemy okruszki i obserwujemy tłuste plamy wytłoczonego oleju.
A potem…zjadamy
Uprzejmie informuję, że do szkoły marzeń chodzą same wiewiórki


















